Suomen tavallisimmat viljalajit-
the most common cereals
cultivated in Finland
KAURA- OAT
Kauraa viljellään eniten Keski- ja Etelä-Suomessa. Sato menee pääasiassa lehmien rehuksi.
Olkia käytetään rehuksi, navetassa kuivikkeena.
Oats are grown in Central and Southern Finland. The crop is commonly used as feed for cows.Oat straw is used as bedding for livestock.
Kaurasta voidaan valmistaa-
oat products:
kauraleipää-
oatmeal bread
kaurapuuroa- oatmeal porridge
RUIS- RYE

Ruis kylvetään syksyllä ja sato korjataan seuraavana syksynä. Talven ja kevään säät vaikuttavat rukiin talvehtimisen onnistumiseen. Ruis on tärkeä leipävilja Suomessa.
Rye is planted in the fall and the crop is harvested the following fall. Overwintering of rye is affected by weather conditions in the winter and in the springtime. Rye is important breadgrain in Finland.
Rukiista voidaan valmistaa- Rye products:
reikäleipä-
rye bread
karjalanpiirakoita- Carelian pasties
ruispuuroa- rye porridge
VEHNÄ- WHEAT

Wheat is grown only in Southern Finland. Finland's wet climate can make wheat suspectible to diseases and pests. Wheat is also an important breadgrain in Finland.
Vehnästä voidaan valmistaa- wheat products:
Ohraa viljellään koko maassa. Se on Suomen eniten viljelty vilja. Sitä käytetään enimmäkseen eläinten rehuna, mutta siitä valmistetaan myös mm. mallasta.
Barley is cultivated throughout the country. It is the most grown grain in Finland. It is mainly used as feed for cattle but it is also used for malting.
Ohrasta voidaan valmistaa- barley products:
ohrarieskaa-
traditional thin
unleavened bread made from barley
ohrapuuroa-
barley porridge
Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.
Leipää, se on leipää.
Mitä se on? Mitä se on?
Aitoa ruisleipää.
maistelen leipää suussani.
Puraisen palan leivästä,maistelen leipää suussani.
Leipää, se on leipää.
Mitä se on? Mitä se on?
Aitoa ruisleipää.
Äitien tekemää….
Leipätarina - The Bread Story
Hei! Olen Alisa. Olen 12-vuotias. Käyn
Polvijärven koulun 6.luokkaa. Kerron teille minun ja 9-vuotiaan
veljeni, Ilarin, tavallisesta arkipäivästä.
Hello! I'm Alisa. I'm 12 years old and
I'm in the sixth grade in Polvijärvi Kirkonkylä school. I will tell
you about one ordinary day of my brother Ilari and I.
Aamulla, ennen kouluunlähtöä,
söimme aamiaiseksi leipää ja joimme maitoa. Menimme kouluun
bussilla.
In the morning, before school started,
we had bread and milk for breakfast. We went to school by bus.
The school day started at ten to nine.
During the second lesson, at half past ten, we had lunch. The lunch
included wheat gruel, tuna salad, rye bread and milk.
Yhdeltä kävin koulun ilmaisella
välipalalla. Siellä oli tarjolla näkkileipää.
At one o'clock I had a snack offered by
school. The snack included crisp bread.
Koulu loppui kello kaksi. Äiti tuli
hakemaan meitä. Kävimme yhdessä leipomolla. Ostimme kaksi tuoretta
ruisleipää. Sitten menimme kotiin.
The school day finished at two o'clock.
Mum came to pick us up. We visited a bakery and bought two loaves of
fresh-baked rye bread.
Kotiin tultuamme teimme Ilarin kanssa
läksyt. Iltapäivällä minulla oli taitoluisteluharjoitukset ja
Ilarilla jääkiekkoharjoitukset.
After coming home we did our school
homework. In the afternoon I had skating practice and Ilari had his
ice hockey practice.
Treenien jälkeen leivoimme sämpylöitä,
joita söimme iltapalaksi. Ne olivat hyviä. Päivä alkoi olla
lopuillaan.
After our sports trainings, we baked
some bread rolls that we ate for evening snack.
They were good!
They were good!