Stories, rhymes, songs

            Suomen tavallisimmat viljalajit- 

             the most common cereals 

                cultivated in Finland

 


  KAURA- OAT

Kauraa viljellään eniten Keski- ja Etelä-Suomessa. Sato menee pääasiassa lehmien rehuksi.
Olkia käytetään rehuksi, navetassa kuivikkeena.

Oats are grown in Central and Southern Finland. The crop is commonly used as feed for cows.Oat straw is used as bedding for livestock.


Kaurasta voidaan valmistaa- 
oat products:

                               


                                




kauraleipää- 
                                  oatmeal bread               
 

                                                           
kaurakeksejä-oatmeal cookies

  




kaurapuuroa- oatmeal porridge
  
 RUIS- RYE














Ruis kylvetään syksyllä ja sato korjataan seuraavana syksynä. Talven ja kevään säät vaikuttavat rukiin talvehtimisen onnistumiseen. Ruis on tärkeä leipävilja Suomessa.

Rye is planted in the fall and the crop is harvested the following fall. Overwintering of rye is affected by weather conditions in the winter and in the springtime. Rye is important breadgrain in Finland.

Rukiista voidaan valmistaa- Rye products:
 
 

 reikäleipä-
 rye bread
                           karjalanpiirakoita- Carelian pasties
                      

                                    ruispuuroa- rye porridge


VEHNÄ- WHEAT

Vehnää viljellään vain Etelä-Suomessa. Suomen sateinen ilmasto altistaa vehnän helposti taudeille ja tuholaisille. Vehnä on myös Suomessa tärkeä leipävilja. 
 
Wheat is grown only in Southern Finland. Finland's wet climate can make wheat suspectible to diseases and pests. Wheat is also an important breadgrain in Finland.



                Vehnästä voidaan valmistaa- wheat products:
korvapuusteja- cinnamon rolls


                                 sokerikakkuja- sponge cakes


OHRA- BARLEY

Ohraa viljellään koko maassa. Se on Suomen eniten viljelty vilja. Sitä käytetään enimmäkseen eläinten rehuna, mutta siitä valmistetaan myös mm. mallasta.

Barley is cultivated throughout the country. It is the most grown grain in Finland. It is mainly used as feed for cattle but it is also used for malting.

Ohrasta voidaan valmistaa- barley products:

 

ohrarieskaa-
traditional thin unleavened bread made from barley

 

 

 

 ohrapuuroa- 
barley porridge

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.
Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.


Mitä se on? Mitä se on?
Leipää, se on leipää.
Mitä se on? Mitä se on?
Aitoa ruisleipää.


Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.
Puraisen palan leivästä,
maistelen leipää suussani.


Mitä se on? Mitä se on?
Leipää, se on leipää.
Mitä se on? Mitä se on?
Aitoa ruisleipää.

Äitien tekemää….











Leipätarina - The Bread Story


Hei! Olen Alisa. Olen 12-vuotias. Käyn Polvijärven koulun 6.luokkaa. Kerron teille minun ja 9-vuotiaan veljeni, Ilarin, tavallisesta arkipäivästä.

Hello! I'm Alisa. I'm 12 years old and I'm in the sixth grade in Polvijärvi Kirkonkylä school. I will tell you about one ordinary day of my brother Ilari and I.

Aamulla, ennen kouluunlähtöä, söimme aamiaiseksi leipää ja joimme maitoa. Menimme kouluun bussilla.

In the morning, before school started, we had bread and milk for breakfast. We went to school by bus.



















Koulu alkoi kymmentä vaille yhdeksän. Toisen oppitunnin aikana, puoli yksitoista, kävimme syömässä. Ruokana oli mannavelliä, tonnikalasalaattia, ruisleipää ja juomana maitoa.

The school day started at ten to nine. During the second lesson, at half past ten, we had lunch. The lunch included wheat gruel, tuna salad, rye bread and milk.













Yhdeltä kävin koulun ilmaisella välipalalla. Siellä oli tarjolla näkkileipää.

At one o'clock I had a snack offered by school. The snack included crisp bread.













Koulu loppui kello kaksi. Äiti tuli hakemaan meitä. Kävimme yhdessä leipomolla. Ostimme kaksi tuoretta ruisleipää. Sitten menimme kotiin.

The school day finished at two o'clock. Mum came to pick us up. We visited a bakery and bought two loaves of fresh-baked rye bread.










Kotiin tultuamme teimme Ilarin kanssa läksyt. Iltapäivällä minulla oli taitoluisteluharjoitukset ja Ilarilla jääkiekkoharjoitukset.

After coming home we did our school homework. In the afternoon I had skating practice and Ilari had his ice hockey practice.

 Treenien jälkeen leivoimme sämpylöitä, joita söimme iltapalaksi. Ne olivat hyviä. Päivä alkoi olla lopuillaan.

After our sports trainings, we baked some bread rolls that we ate for evening snack. 
They were good!