Pulla
Finnish Pulla / Sweet bun / Finnish dessert bread
peruspullataikina/dough
5 dl
vettä tai maitoa50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 dl
sokeria
1 rkl kardemummaa1 kananmuna
noin 1 kg vehnäjauhoja
100-150 g leivontamargariinia tai voita
5 dl water or milk
50 g fresh yeast1 teaspoon salt
2 dl sugar
1 tablespoon ground cardamom
1 egg
c. 1 kg flour
100-150 g butter
voiteluun/for brushing
1 kananmuna/egg, beaten
pinnalle/on top
esim. mantelilastuja, raesokeria/chopped almonds or nib sugar
2.Lisää hiiva, suola, jauhettu kardemumma, sokeri ja
kananmuna. Vatkaa ainekset hyvin.
Add
yeast, salt, ground cardamom, sugar and the egg. Mix well.
3.Lisää noin puolet jauhoista ja alusta käsin voimakkaasti.
Add around half of the flour and beat well.
4. Lisää pehmeä tai sulatettu margariini tai voi.
Add softened or melted butter.
5.Lisää loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Taikina
on hyvin alustettu kun se ei tartu käsiin.
Add rest
of the flour and knead well until the dough is smooth and elastic. The dough is
well kneaded when it doesn't stick to your hands anymore.
Cover the bowl with a clean kitchen towel and let it rise in a warm place until doubled in bulk.
7.Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se
haluamaasi muotoon.
Turn the
dough out of bowl onto a floured surface and shape it for
-pikkupulliksi tai voisilmäpulliksi
-little buns
or buns with butter filling
-korvapuusteiksi
cinnamon
rolls-joulupulliksi Christmas buns |
-pullapitkoiksi
Finnish sweet plaits
8.Laita leipomasi pullat leivinpaperoidulle pellille, peitä liinalla ja kohota.
9.Voitele kohonneet pullat ja laita pinnalle haluamasi koristeet.
10. Paista pikkupullat 225 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia; bostonkakku ja pitko 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
Bake the little buns at 225 degrees for 12-15 minutes;
Finnish boston cake and sweet plaits at 200 degrees for
20-25 minutes.
Hyvää on!
Yam, yam!
Perunarieska / Finnish potato flat bread
3 dl jäähtynyttä perunamuusia
1½ dl kokojyvä(vehnä)jauhoja
tai ohrajauhoja
1 suuri kananmuna
ripaus suolaa
3 dl mashed potato
(cooled)
1½ dl whole splet wheat flour or barley flour
1 large egg
pinch of salt
1. Tee perunamuusi
->kuori, paloittele ja keitä perunat
1.Make mashed potatos
->peel, cut and cook potatos
Survo kypsät perunat ja lisää maitoa sekä hieman suolaa.
Mash potatos, add some salt and milk.
2. Lämmitä uuni 220 asteeseen
2. Preheat oven to 220 C.
3.Sekoita kaikki perunarieskan ainekset
kulhossa ja jaa taikina neljään osaan.
3. Mix all ingredients of the flat bread (mashed potatos, flour, salt, egg) in a bowl
and divine the dough into 4 portions.
4.Asettele taikina-annoksia
leivinpaperille riviin ja litistä ne jauhotetuilla sormilla ympyrän muotoisiksi
5.Pistele rieskoja
haarukalla ja paista uunissa 15 minuuttia
4.Place portions on a baking tray lined with baking paper and flatten each
portion with flour dusted fingers into a round disk.
5. Prick the breads with a fork and bake for 15 minutes.
"Egg and butter" with Finnish potato flat bread |
6. Tarjoile lämpimänä voin,
lohen ja tillin tai munavoin kanssa
6. Serve warm with butter, smoked or cured salmon and fresh dill or
with "egg and butter".
How to make "egg and butter"->
Boil eggs about 7 minutes
Peel them and mash with butter. Add some salt!
Bilberry Rye Pie / Mustikkakukko
Pastry /
taikina:
150 g
butter/voita
0,5 dl sugar
/ sokeria
3 dl rye
flour / ruisjauhoja
0,5 teaspoon
baking soda / ruokasoodaa
Filling /
täyte:
3 dl bilberries / mustikoita
1 tbsp potato flour / 1 rkl perunajauhoja
1,5 dl jam sugar (sugar)/ hillosokeria (sokeria)
Voitele vuoka.
Grease the pie dish.
Sekoita
pehmennyt voi ja sokeri.
Beat the soft butter and sugar.
Lisää ruokasooda ruisjauhoihin. Lisää
jauho-soodasekoitus voi-sokerisekoitukseen.
Add baking soda
into the rye flour. Add the flour-soda mixture into the butter-sugar mixture.
Set aside about 1/3 of the pastry for the lid of the
pie. Use the rest (about 2/3) of the pastry to cover the pie dish.
Sekoita
täytteen ainekset ja levitä pohjan päälle.
Mix the
ingredients for the filling and put into the pie dish.
Paista puoli tuntia-45 minuuttia 180 C- asteisessa uunissa. Anna piirakan
jäähtyä hetki ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Bake for about half an hour- 45 minutes in a preheated oven (180 C). Let the pie cool a while, and serve
with vanilla ice cream or vanilla sauce.