traditional baking

Pulla  

Finnish Pulla / Sweet bun / Finnish dessert bread

peruspullataikina/dough
5 dl vettä tai maitoa
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
noin 1 kg vehnäjauhoja
100-150 g leivontamargariinia tai voita


5 dl water or milk
50 g fresh yeast
1 teaspoon salt
2 dl sugar
1 tablespoon ground cardamom
1 egg
c. 1 kg flour
100-150 g butter


voiteluun/for brushing
1 kananmuna/egg, beaten
pinnalle/on top 
esim. mantelilastuja, raesokeria/chopped almonds or nib sugar

Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. /Heat the water or milk until lukewarm.







2.Lisää hiiva, suola, jauhettu kardemumma, sokeri ja kananmuna. Vatkaa ainekset hyvin.
Add yeast, salt, ground cardamom, sugar and the egg. Mix well.


3.Lisää noin puolet jauhoista ja alusta käsin voimakkaasti.

Add around half of the flour and beat well.

4. Lisää pehmeä tai sulatettu margariini tai voi.

Add softened or melted butter.




5.Lisää loput jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Taikina on hyvin alustettu kun se ei tartu käsiin.

Add rest of the flour and knead well until the dough is smooth and elastic. The dough is well kneaded when it doesn't stick to your hands anymore.


6.Peitä kulho liinalla ja kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Cover the bowl with a clean kitchen towel and let it rise in a warm place until doubled in bulk.


7.Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se haluamaasi muotoon.
Turn the dough out of bowl onto a floured surface and shape it for
 

-pikkupulliksi tai voisilmäpulliksi


-little buns


or buns with butter filling

 

 




-korvapuusteiksi
cinnamon rolls

 

 

 

 

-marja(hillo)pulliksi
berry(jam)buns


-bostonkakuksi  Finnish boston cake 
 






-joulupulliksi Christmas buns









 -pullapitkoiksi





Finnish sweet plaits




8.Laita leipomasi pullat leivinpaperoidulle pellille, peitä liinalla ja kohota.
Line a baking sheet with parchment paper and arrange the buns on it. Cover the buns with clean kitchen towel and let them rise.



9.Voitele kohonneet pullat ja laita pinnalle haluamasi koristeet.
Brush each bun with egg wash and sprinkle with the chosen toppings.

 

 

 

 

 







10. Paista pikkupullat 225 asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia;  bostonkakku ja pitko 200 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.

Bake the little buns at 225 degrees for 12-15 minutes;

Finnish boston cake and sweet plaits at 200 degrees for 20-25 minutes.



 
 
Hyvää on!
Yam, yam!

 

 

 








 

Perunarieska / Finnish potato flat bread


3 dl jäähtynyttä perunamuusia

1½ dl kokojyvä(vehnä)jauhoja tai ohrajauhoja

1 suuri kananmuna

ripaus suolaa



3 dl mashed potato (cooled)

1½ dl whole splet wheat flour or barley flour

1 large egg

pinch of salt


 1. Tee perunamuusi
->kuori, paloittele ja keitä perunat

1.Make mashed potatos
->peel, cut and cook potatos









Survo kypsät perunat ja lisää maitoa sekä hieman suolaa.



Mash potatos, add some salt and milk.

 

 




2. Lämmitä uuni 220 asteeseen
2. Preheat oven to 220 C. 

3.Sekoita kaikki perunarieskan ainekset kulhossa ja jaa taikina neljään osaan.
3. Mix all ingredients of the flat bread (mashed potatos, flour, salt, egg) in a bowl and divine the dough into 4 portions.



 

4.Asettele taikina-annoksia leivinpaperille riviin ja litistä ne jauhotetuilla sormilla ympyrän muotoisiksi
5.Pistele rieskoja haarukalla ja paista uunissa 15 minuuttia


4.Place portions on a baking tray lined with baking paper and flatten each portion with flour dusted fingers into a round disk.

5. Prick the breads with a fork and bake for 15 minutes.

"Egg and butter" with Finnish potato flat bread



6. Tarjoile lämpimänä voin, lohen ja tillin tai munavoin kanssa
6. Serve warm with butter, smoked or cured salmon and fresh dill or with "egg and butter".

How to make "egg and butter"->


 

Boil eggs about 7 minutes


Peel them and mash with butter. Add some salt!











Bilberry Rye Pie / Mustikkakukko

Pastry / taikina:

150 g butter/voita

0,5 dl sugar / sokeria

3 dl rye flour / ruisjauhoja

0,5 teaspoon baking soda / ruokasoodaa



 Filling / täyte: 

    3 dl bilberries / mustikoita
    1 tbsp potato flour / 1 rkl perunajauhoja
    1,5 dl jam sugar (sugar)/ hillosokeria (sokeria)


    Voitele vuoka.
    Grease the pie dish.
Sekoita pehmennyt voi ja sokeri. 
Beat the soft butter and sugar. 




 Lisää ruokasooda ruisjauhoihin. Lisää jauho-soodasekoitus voi-sokerisekoitukseen.


 Add baking soda into the rye flour. Add the flour-soda mixture into the butter-sugar mixture. 



 Erota taikinasta kolmasosa piirakan kantta varten. Painele lopputaikina piirakkavuokaan. 

Set aside about 1/3 of the pastry for the lid of the pie. Use the rest (about 2/3) of the pastry to cover the pie dish.   


Sekoita täytteen ainekset ja levitä pohjan päälle.  

 Mix the ingredients for the filling and put into the pie dish. 

Kauli tai taputtele lopputaikina piirakan kanneksi. Roll the remaining pastry into a lid on top of the blueberries.
Paista puoli tuntia-45 minuuttia 180 C- asteisessa uunissa. Anna piirakan jäähtyä hetki ja tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Bake for about half an  hour- 45 minutes in a preheated oven (180 C). Let the pie cool a while, and serve with vanilla ice cream or vanilla sauce.